31. Nå, fanns det Wifi på klostren?

Inne i den svagt upplysta kyrkan sökte vi en stunds skydd från den gassande solen. Längst framme i kyrkan skymtade en präst fullt sysselsatt med utsmyckning av koret. Här fanns lugn och utrymme för tankeflykt. Vår vandrings slutmål låg nu blott två dagar bort. I minnet spanade jag bakåt längs den väg vi kommit. Den hade, vid närmare beskådande, sönderfallit i en spännande bukett av många olika vandringar, var och en i sig ett stort äventyr.

Vandringen genom länder: Frankrike och Spanien var vi inlästa på. Men att fyra av Baskiens sju regioner ligger i Frankrike blev en ny kunskap. Tre miljoner basker med ett spännande och närmast oförståeligt eget språk, som inte liknar något annat.

Distansvandringen: Den ljuvliga upplevelsen att steg för steg, meter för meter, mil efter mil förflytta sig på det sätt som var det naturliga, och ofta enda tillgängliga, till för bara drygt 100 år sedan.

Klimatvandringen: Dessa otaliga klimatzoner som vi nästan dagligen vandrade in i, igenom och ut ur. På med shortsen, av med tröjan, fram med vindjackan, på med shortsen igen. Snabb anpassning till en ständigt föränderlig omgivning är ett måste för pilgrimen.

Naturvandringen: Över berg, genom grönskande dalar, längs långsamt flytande floder och upp på kargt högland gick vår vandring. Ständigt stötte vi på okända fåglar, blommor, växter och träd. Vi borde nog ha prioriterat skolans biologilektioner lite högre!

Geografivandringen: Vår resa tog oss förbi myllrande storstäder, genom tysta byar och över obebyggda trakter. Nya landskap och miljöer, bebodda av människor med konstiga dialekter, blev vår vardag.

Vandring genom historien: Färden gick från romarriket, till medeltiden, genom renässansen, upplysningen, frihetsrörelsen och industrialismen mot nutid. Från diktaturer och kejsardömen till monarkier och republiker. Förbi krigets fasor till fredens skönhet. Den tog oss till okända platser där Europas historia skapat kluster av samhällen och kulturer med unik sammanhållning.

Den inre resan: Den personliga resan med sin speciella och obeskrivbara skönhet. Vi var alla del av en gemenskap där upplevelserna längs vår vandringsled var den grund på vilken vi byggde vår gemenskap. En för alla! Alla för en!

Kunskapsvandringen: Möten med människor som ökade vår kunskap och förståelse för annorlunda tänkande. Diskussioner som vidgade våra vyer, ibland generade oss för vår okunskap, men som då och gav en kick som närmade sig förälskelsens, berusande dårskap.

Den digitala vandringen: Denna den mest oväntade vandringen! De första åren hade vi mobilen en halvtimme om dagen. Det blev vår kommunikationsstund med familjerna där hemma, om det nu över huvud taget fanns någon mobiltäckning längs vår vandringsled. Snart kom smarttelefoner, hemsida, Skype, bloggning, GPS och uppladdning av färska bilder. Till slut var vi ständigt uppkopplade och nåbara. Om vi så ville! Pilgrimsappar började dyka upp och i klostrens receptioner fanns det här och var WIFI.

Allt detta passerade mitt huvud under den vila som den gamla kyrkan erbjöd. Plötsligt rycktes jag ur min tankeflykt. En intensiv ringsignal skar genom kyrkorummet och bröt den tystnadens lov som gällt. Vi såg hur prästen där framme skyndsamt famlade i sin svarta kappa och någonting blänkte till i handen, samtidigt som han hastade ut genom en sidodörr.

Jag vände mig till min vandringskamrat och viskade: Det var nog collect call”!

Uppifrån!

5 reaktioner på ”31. Nå, fanns det Wifi på klostren?

  1. ole silen 5 november, 2015 / 12:57

    Tack😊!! Ole/malaga

    Gilla

  2. Kerstin 5 november, 2015 / 13:20

    Dina ord stannar kvar i minnet. Tack

    Gilla

  3. Anonym 6 november, 2015 / 00:40

    Tack för alla underbara berättelser fyllda av humor, vishet och finurligheter! Hälsar Lotta och PeO.

    Gilla

  4. Eva B 8 november, 2015 / 13:02

    Den historien var BRA

    Gilla

  5. Ann-Sofie Allen 16 november, 2015 / 05:36

    Ha, ha, ha! Fick mig ett gott skratt, TACK!

    Gilla

Lämna en kommentar