29. Tre Turbotanter från Texas

En dag så dök de bara upp. Meddelanden skrivna på små gula lappar, fastsatta som julgransprydnader på barrträd längs vägen. Ett slags fysiska sms, rent av spam, riktat till vandrande pilgrimer. Avsändare okänd, men genom valet av media, alltså granar längs Caminon, nådde de avsedda mottagare. Vi läste en av de gula lapparna och kikade längs stigen, visst skymtade något gult alldeles där borta vid kröken. Nyfikna skyndade vi fram och läste nästa budskap från den okända avsändaren. Där stod det helt kort:

”Bär gärna varandras bördor ”

Och på nästa lapp:

”Men börja med dina egna!

Sedan mer uppmuntran:

”Det är inte så långt kvar nu!

”Ingen pilgrim vandrar riktigt ensam”

”Mer än 10 miljoner pilgrimer har vandrat här före dig”

”Dina fötter känner historiens avtryck men skapar även framtidens”

”Vem du än är så tänker jag på dig”

Så öppnade sig landskapet och stigen kantades inte längre av träd. De gula lapparna försvann och kom aldrig mer tillbaka. Tänk om de varit huggna i sten och haft budskap inristade av medeltidens vandrare!

Nere i dalen träffade vi på tre högljudda bestämda amerikanska damer vilka just startat sin pilgrimsvandring. De stod lite undrande under vägskylten som visade Santiago 150 km. ”Hur mycket är det på riktigt?” frågade en av damerna fnissande och syftade på miles!

Vi rynkade lite föraktfullt åt dessa ”turistpilgrimer” från Texas, och tyckte att deras högljudda flamsande knappast passade på Caminon. Inte blev det bättre av de små ryggsäckarna, som antydde att övrig packning skeppades mellan övernattningarna per taxi. ”Riktiga pilgrimer var de inte”. Några timmar senare, när middagen serverades, hamnade vi som bordsgrannar på byns enda restaurang. De pratglada damerna tog genast kontakt och berättade generöst om sina liv i det stora landet i väst. En avsevärd del av tiden på hemmafronten i Texas ägnades åt frivillig omsorg åt livets mindre lyckade medmänniskor. Skammen över att vi tidigare samma dag varit så kritiska, ja rent av dömande, smög sig på oss.

”Å, ni är från Sverige” sa en av damerna och fortsatte ”jag är också svenska, i alla fall 50% svenska. Min mor emigrerade till USA, träffade en stilig man, min far alltså, och så blev jag till. Ni kanske känner till min morbror? Alltså Vilhelm Moberg!”

En ängel gick igenom rummet i den plötsliga tystnad som uppstod. Nackhåren reste sig, inte minst på vår kamrat från Moberg-landet Småland.

Där satt vi på en enkel restaurang på den spanska glesbygden längs pilgrimsleden och en amerikansk dam vid grannbordet frågade om vi kände till hennes morbror Vilhelm Moberg! Resten av kvällen bara försvann. Vilhelm Moberg, hans böcker och livet diskuterades. Uppgiften om att den store författaren själv valt att avsluta sitt liv i havet kom dock som en chock för systerdottern. När restaurangen stängde visste vi mycket om Mobergs emigrerade familj. Undrar vad han kunnat göra av titeln ”Pilgrimsvandrarna”? Kanske rent av materialet till en musikal? I den sena natten smög vi in på härbärget utan att tända några lampor. Alla andra pilgrimer sov sedan länge. 

Vårt smultronstrå av ljuvliga möten hade fått ännu ett spännande bidrag. Här fanns mycket att begrunda under nästa dags vandring.

5 reaktioner på ”29. Tre Turbotanter från Texas

 1. Göran Edman 22 oktober, 2015 / 09:14

  Alla dessa möten… Underbart att få ta del!!!/
  Kerstin

  Gilla

 2. Lars Engstedt 22 oktober, 2015 / 09:17

  Tack Göran!
  Det kanske blir en musikal ”Pilgrimsvandrarna” utan Wilhelms medverkan!

  Gilla

 3. Eva B 22 oktober, 2015 / 10:13

  Vilket möte!! Så kul att läsa och intressant

  Gilla

 4. Pia Karmholt 22 oktober, 2015 / 13:51

  Fantastisk läsning! Vilka intressanta människor du har mött!

  Gilla

 5. Anonym 22 oktober, 2015 / 17:15

  Tack, Göran, för att Du delar med Dig av upplevelserna och reflektionerna! Återigen, ” Mänskliga möten ……….” Utan dessa skulle livet vara väldigt ensamt och fattigt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s