19. Sommarhetta!

paus6 ”Wasser, wasser ” ropade  den tysktalande överviktiga pilgrimen när han på sviktande ben vacklade ut från skogsdungen. Innan vi hunnit fram till den törstande vandraren var han dock redan ompysslad av andra vandrare. Caminon uppvisade antitesen till våra svenska söndagspromenader.  Den var obarmhärtigt krävande och hård mot de vandrare som släpade på för stora ölmagar, överlastade ryggsäckar och som hastade fram längs leden ignorerande långsamhetens lov.

Solen delade onödigt generöst med sig av sin värme denna sena septemberdag i norra Spanien. Det gällde att vandra med förstånd och att anpassa sig till vad väg och klimat krävde. De tunna T-skjortorna var genomblöta av svett.  Livets viktigaste tillgång rymdes i de till bredden fyllda vattenflaskorna. Ingen pratade men vi prisade i tysthet våra fula kepsar i funktionsmaterial som skyddade de allt kalare hjässorna. Under de hetaste timmarna mitt på dagen tog vi en ordentlig siesta. Vandringen skedde på förmiddagen och under eftermiddagen, när solen dalat en aning.

Vägen till Santiago är öppen året om. Vi träffade pilgrimer som vandrat under de kallaste vintermånaderna och åter andra, som valt de varmaste sommarmånaderna. Allt är möjligt även om förutsättningarna varierar. Vintervandringarna kräver annorlunda packning och god planering då många härbärgen och restauranger stänger under de kallaste månaderna.  Sommarvandringar anpassas till värmen avseende såväl packning, vandringsavstånd som när under dagen man kan befinna sig på väg.

Enklast, roligast och bäst anpassat till delikata nordbors förutsättningar är dels våren och försommaren fram till mitten av juni, dels sensommaren och hösten från mitten av september. Då kommer ”lagom”, det mest svenska av alla ord, till sin rätt: Lagom varmt, lagom trångt, lagom tufft, lagom svårt men mycket mer än lagom härligt!

Även under en tveksam svensk sommar av årgång 2015 bränner hettan längs Caminon starkt och intensivt i minnet. Det är nog säkrast att Pilgrimsbloggen själv tar lite ledigt. Vi passar på att vårda vandringskängorna och rengöra sovsäcken, samt tillönskar alla följare en skön vandringssommar.  Torsdagen den 20e augusti möts vi åter i den digitala himlen för nya vandringar, möten och funderingar om livet.

paus7

5 reaktioner på ”19. Sommarhetta!

 1. Maria Danielssn 9 juli, 2015 / 13:36

  Ser framemot nya avsnitt!!!!

  Gilla

 2. Ole Silén 9 juli, 2015 / 13:46

  tack igen göran !! hälsningar från nordenlund här e lagom trevligt väder !

  Gilla

 3. Eva B 9 juli, 2015 / 15:55

  Ser fram emot nya avsnitt, har varit jättetrevligt att läsa bloggen! Många kloka ord!

  Gilla

 4. Claes von Hofsten 9 juli, 2015 / 20:08

  Stort tack för underhållande, lärorik och intressant läsning. Välkommen tillbaka!
  Varma hälsningar
  Claes v Hofsten

  Gilla

 5. Ann-Sofie Allen 16 juli, 2015 / 01:00

  Var lite sen i starten, men har nu läst alla avsnitt. Vilken höjdare! Stort TACK för excellent underhållning kära Göran! Många kramar till Dig och Din kära Kicki! Ann-Sofie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s