18. Statiska pilgrimer

 18-2
Det sägs att man från månens yta kan skönja jordens största floder, dessa slingrande livgivande vattendrag i vars närhet människor under årtusenden kunnat odla grödor och bygga sina civilisationer. Pilgrimsleden till Santiago de Compostela däremot kan ibland inte ens urskiljas uppifrån trädtopparna. Vanligtvis leder den framåt med hjälp av lånta fjädrar. Knappt synliga kostigar, gamla slitna romerska vägar, kullerstensbelagda bygator, leriga skogsstigar, knastrande grusvägar och moderna asfalterade bilvägar. Alla dessa tar Caminon i sin tjänst för att lägga det gigantiska pussel som bildar den vandringsväg som leder till Santiago. Helheten är styrkan. Delarna har över åren förändrats eller bytts ut. Precis som i livets pussel.

Under århundranden har pilgrimsleden varit en plattform för miljoner av människor som vandrat dess väg. Obetydlig men lika väl livgivande! Kanske rent av beroendeframkallande. Många kan aldrig få nog utan längtar oavbrutet tillbaka efter nya kickar från möten med alla dessa vandrare som ständigt strömmar till. Har man en gång blivit ”hög” på att i sin egen takt vandra genom historisk kulturbygd omgiven av likasinnade, men annorlunda, människor från världens alla hörn kan man aldrig få nog. Pilgrimsvandringar är vuxenlivets version av ungdomligt tågluffande, då det viktiga var att själv få bestämma över sin resa, hitta övernattningar och framför allt att få träffa nya spännande människor. Att pilgrimsvandra är som Rasmus på luffen, fast på riktigt!

PG2006-065 Dag konverserar en av de kanadensiska damerna

Många gör om sin vandring. Man startar från nya platser, under andra årstider och väljer nya övernattningar, söker alternativa vägar, eller helt enkelt bara vandrar om och om igen. Mötena är alltid nya. Det går som bekant inte att bada i samma flodvatten två gånger.  Vissa blir till slut statiska pilgrimer. De vill fortsätta pilgrimslivet och lösa livets frågor på kvällarna. Allt detta utan att behöva förflytta sig. I den franska staden Condom serverades den bästa frukosten längs hela pilgrimsleden. I alla fall för en nordbo, som gärna vill ha bröd, smör, ost och ägg till frukost. Här hade en tysk multipilgrim stannat för gott. Han hade vandrat sju gånger till Santiago innan sviktande hälsa satte stopp för hans färder. För att fortsatt kunna vara en del av Caminon öppnade han ett eget härbärge. Nya gäster, nya livsöden och nya berättelser varje dag.

När man lämnar Leon i Spanien och börjar närma sig slutet på dagsetappen uppstår plötsligt ett vägval. Rakt fram går det kortaste, snabbaste och tråkigaste vandringsalternativet. Den kloke väljer istället omvägen, som via kullar och öppna vidder leder till den lilla byn Villar de Mazarife. Här finns det flera härbärgen att välja på. Vi valde San Antonio de Padua. I härbärgets kök stod en äldre man med grått hår och hästsvans i nacken. Det var härbärgets ägare som lagade paella till sina gäster. För åtta år sedan hade han, som själv var läkare, diagnostiserats med cancer. I sin livskris beslöt han sig för att vandra till Compostella. Tumören försvann, kanske som en belöning eller på grund av medicinering eller förändrad livsstil. Vem vet? Men vår värd lovade i all sin glädje över tillfrisknandet att bygga ett härbärge för pilgrimer. Sagt och gjort. Under vinterhalvåret arbetade han långa dagar på sin läkarklinik i Alicante. Allt för att under några vandringsmånader kunna laga paella och tvätta kläder åt smutsiga och hungriga pilgrimer.

När vi nästa morgon lämnade San Antonio de Padua diskuterade vi alla de hästsvansar och multivandrare vi mött under vandringen. Alla de som till slut blivit statiska pilgrimer. Diskussionsämne för dagen var självklart: ”Var bygger du ditt härbärge?”

18-1

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s