15. En oväntad vänskap

Ännu är det en bra bit kvar
Hennes trötta ögon fullkomligt sprutade av ilska när hon vid frukostbordet, inför alla andra pilgrimer högljutt skällde ut vår lilla grupp av svenska vandrare. Vi hade övernattat på det kommunala härbärget i den lilla franska byn Miramont-Sensacq, drygt 10 mil från spanska gränsen. Fransyskan på drygt 60 år hade hamnat i samma sovsal som oss och på grund av ljudliga snarkningar uppenbarligen inte sovit en blund. Bristen på sömn hade fått henne att tappa besinningen och hon fortsatte nu sitt orerande.

”Å tro inte att dom inte förstår vad jag säger!” ropade hon när ingen av oss reagerade på hennes anklagelse. ”Dom förstår franska perfekt.” Detta var en betydande överdrift men det låg trots allt något i vad hon sa. Men det är en sak att förstå, och en helt annan att gräla på franska.

”Den där lille gubben är utan tvekan värst” skrek hon och pekade på vår 70-årige gästvandrare. Hans franska var mycket god så människans budskap gick hem. ”Se till att aldrig hamna i samma rum som honom” ropade hon medan övriga gäster generat mumlande försökte fokusera på frukostbordet. Visserligen hade vår gästvandrares ganska tunna kropp en ytterst ovanlig resonansegenskap som fick hans snarkningar att nå en imponerande ljudnivå. Men snarkningar är ju inget fritt val som man kan tacka ja eller nej till. Det var däremot valet av övernattningsställe och bland ett givet antal damer och herrar i vår ålder fanns alltid minst en snarkare. Det ingick i förutsättningarna. Men uppenbarligen brast det för vår rumskamrat just denna natt.

Utan att gå till motangrepp skyndade vi iväg från härbärget. För att lätta lite på trycket gav vi vår sura fransyska snabbt ett närmast outtalbart öknamn. Nu kändes det bättre, men saken var inte helt överstökad. En plan till motattack, en plan på att löna ont med gott växte snart fram. När vi efter dagens vandring anlände till staden Arzacq fanns där endast ett enda härbärge. Ryktet om den svenska gruppens snarktalanger hade gått före oss. Vi fem svenskar tilldelades därför ett alldeles eget rum. Ett eget rymligt rum med plats för 10 personer.

I grannrummet, som genom försynens hjälp fått det passande namnet ”La Suède”, hamnade vår antagonist, som vi nu tyckte mer synd om än något annat. Vi tågade i gemensam tropp in till hennes sängplats, ett tal om förlåtelse hölls på franska varpå ett par nyinköpta ytterst eleganta öronproppar överräcktes som försoningsgåva. Segern var vår! Men kampen inte helt över!

Utan ytterligare incidenter lämnade vi nästa morgon vårt härbärge. Efter en lång dags vandring erbjöds vi att sova i de till sovsalar omgjorda omklädningsrummen i byn Pomps påkostade idrottshall.  Det var fullt överallt. Jag drog den kortaste stickan och fick sova i ett fuktigt duschrum. Naturligtvis trodde jag inte att duscharna fungerade, men ack vad jag bedrog mig. Beviset för detta strilade ner över säng och madrass.

 a3

Jag letade snabbt upp en ny torr madrass, släpade in den till den stora ödsliga idrottshallen och tyckte riktigt synd om mig själv. Ensam och övergiven låg jag i den ena hörnan och försökte somna. Då öppnades dörren till idrottshallen så sakta och in smyger vår nyvunna franska ”väninna”. I handen kramade hon varsamt en liten flaska. Det var hennes brors hemmagjorda äppellikör som hon burit med sig hela vägen och som hon nu ville bjuda ”Team Sweden” på. Snart var det fest i idrottshallen!

Göran vilar i sitt nya krypin medan sur_XXXX och hennes sällskap är på väg att ansluta sig till vårt gäng.   Här bjuds vi på någon form av arrak-likör.

Det sägs att kärlek börjar med kast. Oväntad vänskap kan tydligen börja med en snarkning!

4 reaktioner på ”15. En oväntad vänskap

 1. Anonym 11 juni, 2015 / 09:27

  Alltid lika givande att läsa om era bravader !! Tack hej Ole

  Gilla

 2. Anonym 11 juni, 2015 / 10:54

  Åh, så roligt!!!!

  Gilla

 3. Hasse 14 juni, 2015 / 16:58

  Ja man vet ju hur det kan vara efter att ha delat Grand lit med pilgrimmen

  Gilla

 4. Anonym 16 juni, 2015 / 14:54

  Mycket välzzzkrivet!
  Lasse

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s