8. Naket och sant

folk3 orisson

”I bastun råder sanningen” sa man i Norrbotten. ”Allting syns när man är naken” sjöng Helen Sjöholm. Detta gällde även längs pilgrimsleden till Santiago. Rena nakna sanningen! Det var rent av själen som var naken!

Som pilgrimsvandrare berikades vi med en omedelbar tillhörighet och behörighet. Det var vi mot alla andra!

– Vilka vi? Alla vi som vandrade mot Santiago. Tro, språk, nationalitet eller kulturell tillhörighet var underordnat. Det var ungefär som snabbkaffe. Man blandar ett antal ointressanta ingredienser och förvånas över det omedelbart njutbara resultatet. Pilgrimsledens ingredienser var människor, ryggsäckar och kravlöshet.

– Vilka andra? Alla i hela världen. Inte ens de ganska vanligt förekommande cyklande pilgrimerna inkluderades.

På ett förunderligt sätt skapades en gemenskap, ett slags innanförskap baserat på en smal slingrande väg. Det gav oss en sorts behörighet att ställa raka privata frågor till de medvandrare som vi mötte och ibland slog följe med för en kort stund, för några kilometrar. Vi kände ju ändå inte varandra. Visste inte ens den andres namn och skulle aldrig mötas igen. Ibland kan det vara lättare att anförtro sig åt en främling än en nära vän. Positivt nyfikna frågor är en förutsättning för goda möten Mänskliga möten är individens genväg till erfarenhet och kunskap. Kanske rent av till visdom.

Det var inte bara medvandrare som omfattades av detta innanförskap. Ofta var våra nattvärdar privata familjer som öppnade dörrarna till sina hem och lät oss under en kväll, natt och morgon ta del av familjelivet.

sauges1 sauges2

Redan den tredje natten hamnade vi hos en pratglad domare i staden Sauges. Han bodde i ett stort vackert gammalt hus med en stor trädgård. Vi bodde bara två personer i varje rum och värden serverade i skenet av levande ljus i vackra kandelabrar en läcker trerättersmiddag. Han deltog själv och här serverades såväl vin som kaffe med tillbehör. Efter middagen väntade samkväm framför den öppna brasan. Vår värd berättade och ville samtidigt veta allt. Vilka är ni? Varför vandrar ni? Var är era fruar?

Inte många dagar därefter tog vi in på en sliten liten gård mitt ute på den franska landsbygden. Här levde en äldre holländsk dam alldeles ensam och hon behövde definitivt extrainkomsten på 25 Euro från övernattande vandrare. Kärleken hade fått henne att lämna Holland för Frankrike. Sedan lämnade kärleken henne och hon blev ensam kvar. Ville inte komma hem till Holland som en förlorare. Middagen var riklig, enkel och näringsrik och vi bodde tio vandrare i samma rum. Teknik var inte hennes styrka och när en av de våra lyckades få liv i hennes gamla TV tog hon oss omedelbart till sitt hjärta.

 PG2006-066

När minnena från vår vandring över tiden mattas av finns upplevelserna från våra många möten fortsatt kvar. Vid närmare eftertanke var just intresset för, längtan efter och hoppet om nya möten en sorts minsta gemensamma nämnare. Tänk att få möta en ny människa och börja på noll i relationstal för att sedan under en brant inlärningskurva kunna berika varandra. Och sedan strax skiljas. Detta blev under vandringen närmast ett beroende. Allt eftersom dagarna gick blev vi allt skickligare på att skapa möten. Det blev en kombination av att se tillfället och gripa det. Att närma sig andra vandrare positivt och kravlöst.

Intresse öppnar många dörrar! Positiva frågor håller dem öppna.

4 reaktioner på ”8. Naket och sant

 1. Anonym 23 april, 2015 / 14:56

  Härligt Göran! Bob

  Gilla

 2. Anonym 24 april, 2015 / 20:23

  stilig text & kommentarer ! wow från hfors ole

  Gilla

 3. Jan Segerfeldt 27 april, 2015 / 13:26

  Ett möte, en chans!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s