3. Pilgrimspass

p-pass omslagP-pass1

Det stora äventyret hade börjat redan dagen innan vi skulle ta det första vandringssteget. På Le Puys pilgrimskontor utrustades vi av en något bister föreståndare med var sitt pilgrimspass. Passet hade 24 sidor med 130 tomma rutor. Under de kommande åren skulle de komma att fyllas av vackra stämplar. Denna tidiga marsmånad var vi säsongens första pilgrimer vilka påbörjade sin vandring i just Le Puy. Mitt pass fick nummer fyra.

Ett pilgrimspass är något som man noggrant vakar över. Det är det slutgiltiga beviset på att man verkligen vandrat den väg som man säger sig ha vandrat. Varje kväll tas passet fram och värden för härbärget sätter sin stämpel i en av de därför avsedda rutorna. Under vandringsdagarna adderas nya stämplar från kyrkor och andra historiska sevärdheter längs vägen. Snart nog blir pilgrimspasset med sina vackra färgade stämplar inte bara en påminnelse om vad vi upplevt utan även en viktig statusmarkör inför andra vandrare. Värdet ökar allt eftersom kilometrarna övervinns och nya stämplar adderas. De som vill imponera längs en pilgrimsled vinner inga segrar med exklusiva vandringskläder och bilder på sin Porsche i telefonen. Men en stämpel från ett unket vandrarhem kan skapa såväl roliga diskussioner som beundran.

Fast det är klart, alla stämplar är inte lika mycket värda. På sidan tre i mitt pilgrimspass finns ”betalt” stämplat av hotellportieren i den franska staden Saint-Come-d’Olt. Det kunde vi kanske ha hoppat över. Men ibland, när skavsåren blödde, ryggarna värkte och livet sved så blev det faktiskt hotell istället för de planerade enklare pilgrimshärbärgena. Ljuva rena lakan och torra, nya handdukar!

– Skäms människa! Du var ju på pilgrimsvandring.

Visst skämdes vi. En liten, liten aning. Men är det inte svagheten som gör oss till, just människor!

I min mormors gamla familjebibel fanns på försättsbladen viktiga familjehändelser nedtecknade ända från tidigt 1800-tal. På sirlig gammalsvenska, i olika skrivstilar, berättades om födslar, konfirmation, skolexamen, giftemål, dödsår och andra viktiga milstolpar i människors liv. Likt ett dåtidens pilgrimspass där vandringen längs livets stig redovisades. De viktiga händelserna var tydligt definierade, inte så många och i stort gemensamma för alla i vårt samhälle.

Den moderna människans stämpelhändelser har bara blivit fler och fler, ytterst individuella och lätt förbryllande; första giftemålet, andra giftemålet, barnen, bonusbarnen, radhuset, villan, båten, första kryssningen, första miljonen och första Thailandsresan, bara för att nämna några. Samtidigt har de förlorat något av sin vikt. Allt kan skrivas in, allt kan upplevas, allt kan göras. Men när måsten och traditionella livsmål fasas ut eller förminskas blir resultatet gärna lätt att ingen längre stämplar i livets pilgrimsbok. För ingen läser den ju!

Men kanske ändå! Det gäller att samla stämplar som blir till en rättvisande bild av just ditt liv. En del stämplar är givna, andra får du utan att du har förtjänat det. Men de finaste är de du längtat efter och kämpat för. I mitt arbetsrum sitter en enkel tavla där motivet är barn på väg mot en gammal landsortskyrka. Tittar man närmare så ser man att bilden är uppbyggd av en mängd klistermärken. Klistermärken som delades ut till barnen som gick i söndagsskolan. Vi visste inte vad bilden skulle föreställa och varje vecka ökade spänningen bland oss. Inte förstod jag då att detta var min första pilgrimsbok. Den är faktiskt precis som livet självt. Det gäller att samla stämplar och klistermärken som blir till en spännande helhet.

P-Pass4 

En reaktion på ”3. Pilgrimspass

  1. Sten 25 mars, 2015 / 10:54

    Heja Göran & tack
    good food for thoughts, min första imaginära stämpel i dagens pass!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s